Bild
Bild: Sjöfartsverket
;
Tema: farliga ämnen Tema: vårt ansvar

Sveriges mest miljöfarliga vrak ska tömmas på olja

Fartyget Skytteren, som sjönk i Bohuslän under andra världskriget, brukar kallas för Sveriges mest miljöfarliga vrak. Nu inleder Havs- och vattenmyndigheten en operation för att tömma det på olja.

I april 1942 besköts lastfartyget Skytteren av tyskarna, och sänktes senare ungefär 10 km utanför Lysekil i Bohuslän. Efter nästan 80 år på havsbottnen är vraket nedbrutet och de stora mängder olja som finns där riskerar att läcka ut. För att förhindra det ska man nu försöka bärga oljan.

– Vi räknar med att kunna befria havet från kanske fyrahundra tusen liter olja, säger Fredrik Lindgren. Han är utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, som är den myndighet som ska leda arbetet med att oljesanera Skytteren.

Bärgningen av oljan är planerad att starta i mitten av september. Arbetet ska göras med hjälp av undervattensrobotar och dykare, som ska borra sig in till de platser där oljan finns och pumpa upp den till ett fartyg på ytan. Vraket har undersökts flera gånger de senaste åren för att göra bärgningen så effektiv som möjligt.

– Skytteren ligger i en skärgård med mycket känslig natur, så det känns väldigt bra att vi nu kan genomföra den här operationen, säger Fredrik Lindgren.

MER LÄSNING