Bild
;
Tema: vårt ansvar

Vilsen haj räddad på Västkusten

Under helgen förirrade sig en brugd in i en grund vik i Göteborgs skärgård. Efter en omfattande räddningsinsats kunde den grundstötta hajen hjälpas loss och bogseras ut på djupare vatten.

Brugden (cetorhinus maximus) är världens nästa största hajart – bara valhajen är större – och en ovanlig syn i svenska vatten. Enligt marinbiologen Lars Gamfelt, som var med när den strandade hajen bogserades ut till havs, var detta den andra brugd som observerats i Sverige de senaste sex åren.

Brugden lever i tempererade vatten längs Atlantens och Stilla havets kuster. Den förekommer regelbundet i norra delen av Nordsjön och i Norska havet och simmar då och då in i Skagerrak, men den är alltså en sällsynt besökare längs den svenska Västkusten.

Att brugdar standar har de marinbiologer som deltog vid räddningsinsatsen inte tidigare hört talas om, och varför den stackars hajen hamnade på blott meterdjup vatten utanför Styrsö vet man inte. Den kunde dock inte ta sig ut för egen maskin. Det krävdes två bärgningsförsök innan brugden lösgjorts från leran och med kustbevakningens hjälp kunde bogseras med båt ut till havs. Väl där dök den ner i djupet och försvann.

Brugden som gick på grund utanför Styrsö var cirka åtta meter lång. En imponerade stor haj alltså, men en vuxen brugd kan faktiskt bli upp till 13 meter långa och väga 7 ton. Den är också helt ofarlig för människan. Brugden äter genom att spärra upp det enorma gapet och simma framåt genom täta bestånd av djurplankton. Plankton fångas upp av gälräfständerna, medan vattnet flödar ut genom de särskilt långa gälspringorna. Man bedömer att en brugd kan sila igenom 2 000 kubikmeter vatten per timme.

MER LÄSNING