Fältstationer & fartyg
För att kunna bedriva forskning om och miljöundersökningar i haven krävs dels att man kan komma sig ut på havet, dels att man har laboratorier och utrustning för att analysera material. I Sverige finns ett antal fältstationer och forskningsfartyg, och dessa är helt avgörande för att vår forskning och miljöövervakning ska kunna bedrivas på ett framgångsrikt sätt. Inom Europa finns ett nätverk av flera marina forskningsstationer, ASSEMBLE, för att underlätta utbyte och gästforskning.
Marina fältstationer
De marina fältstationerna i Sverige tillhör olika lärosäten, men används av forskare från hela Sverige och även från andra länder. Fältstationerna ligger utspridda längs vår långa kust, ofta i intressanta och allt mer välundersökta områden. Vid fältstationerna finns utrustning och analysinstrument speciellt anpassade för den marina verksamheten. Här utförs forskning, miljöövervakning och undervisning.
Läs mer Kristineberg marina forskningsstation - Fältstation vid Gullmarsfjorden på västkusten. Den hör till Göteborgs universitet. Här pågår marin universitetsutbildning och forskningen är framför allt inriktad på havsförsurning, mikroskräp och innovation. Tjärnö marina laboratorium - Fältstation i norra Bohuslän som hör till Göteborgs universitet. Här sker universitetsutbildning och forskning inom marina vetenskaper, framför allt evolution, vattenbruk liksom naturskydd och förvaltning. UMF-Norrbyn - UMFs fältstation i Bottniska viken. Här finns tillgång till välutrustade laboratorier, en modern mesokosmhall, specialbyggda forskningsfartyg och båtar, samt kunnig personal. Kustlaboratoriet - Kustlaboratoriet i Öregrund hör till Institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. De jobbar huvudsakligen med fisk- och fiskerifrågor. Askölaboratoriet - Fältstation i norra Egentliga Östersjön som hör till Stockholms universitet. Askölaboratoriet är en nationell resurs, öppen för alla som önskar bedriva marin forskning, hålla marina kurser på universitetsnivå eller arrangera forskarmöten med marin inriktning. Forskningsstationen i Ar - Fältstationen är en av Uppsala universitets biologiska stationer, förlagd på norra Gotland. Fokus på fiskekologi inom reproduktion, beteende och livsstrategier hos såväl sötvattens- som marina fiskarter i Östersjön. Klubbans biologiska station - Uppsala universitets fältstation i Fiskebäckskil på Västkusten. Klubban erbjuder möjlighet för både enskilda forskare och hela kurser att använda stationen i forsknings- eller undervisningssyfte. Havsfiskelaboratoriet - Havsfiskelaboratoriet i Lysekil hör till Institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. De arbetar med biologisk datainsamling, bestånds- och ekosystemanalys samt vetenskaplig rådgivning. ASSEMBLE - internationellt nätverk för marina forskningsstationer
Fartyg för utsjöverksamhet
Stora krav ställs på forskningsfartyg som ska kunna verka i Sveriges utsjöområden. De måste kunna fungera året om, i nästan alla typer av väder och vara tillräckligt stora för att ge stabilitet även när vågorna går höga. De måste också vara isgående, framförallt när de ska användas i Bottniska viken. Det måste också finnas möjlighet att utföra biologiska och kemiska analyser ombord, eftersom många prover måste analyseras inom någon timme efter provtagningen. Och så måste fartyget förstås inrymma ett antal forskare eller miljöövervakare, förutom besättningen.
Läs mer SLU - forskningsfartyget Svea - fartyg som används för fiskeriundersökningar, miljöövervakning och forskning. UMF - utsjöfartyg KBV 181 - fartyg för utsjöprovtagning i Bottniska viken. Östersjöcentrum - utsjöfartyg M/F Fyrbyggaren - fartyg för utsjöprovtagning i Egentliga Östersjön. GU - utsjöfartyg R/V Skagerak - fartyg för provtagning i Västerhavet och Östersjön. SGU - fartyget S/V Ocean Surveyor - fartyg som är specialutrustat för kartläggning av havsbottnens geologi och för att ta sedimentprover som visar spridningen av miljöfarliga ämnen. Sjöfartsverket - isbrytaren Oden - fungerar som basfartyg för internationella forskningsexpeditioner till Arktis.
Fartyg för kustnära verksamhet
Vid de flesta fältstationer finns kustprovtagningsfartyg. De är oftast mindre, och måste kunna anpassas efter många olika typer av verksamhet. Det är en fördel om de är snabba, så att transporttiderna mellan olika provtagningsområden minimeras. De måste kunna gå in i grunda områden, och positioneringsutrustning och ekolod måste ha hög noggrannhet.
Läs mer GU:s kustfartyg vid Kristineberg - fartygen Oscar von Sydow och Alice för provtagningar i Västerhavet GU:s kustfartyg vid Tjärno - fartygen Nereus och Doris för provtagningar i Västerhavet UMF: s kustfartyg - bland annat R/V Botnica som kan användas för kustnära provtagningar och uppdrag i hela Bottniska viken. Östersjöcentrums kustfartyg vid Askölaboratoriet - bland annat R/V Electra för expeditioner i norra Egentliga Östersjön och R/V Limanda för kustnära provtagningar. SLU:s kustfartyg - Hålabben används inomskärs till fiskeundersökningar.
Källor
Texterna är skrivna av redaktionen för havet.nu, som använder en mängd olika källor, exempelvis referensverk och facklitteratur. Vid citering anges havet.nu som källa.