Bild
Bild: R. Zerpe/CC BY 2.0
;
Tema: så funkar havet

Uråldriga fossilrester av havslevande jättemask

Geologer har hittat fossila avlagringar av mystiska gångar i 20 miljoner år gammal sandsten vid Taiwans nordöstra kust. Gångarna kan ha skapats av en två meter lång undervattensmask som påminner om dagens så kallade ”Bobbit-worm”.

Rovmaskar har funnits på jorden i flera hundra miljoner år, men eftersom kropparna bestått av mjuk vävnad har det sällan gått att hitta några fossil av dem. Väldigt lite har varit känt om hur deras liv sett ut under havsbotten.

Men nu har alltså forskare från National Taiwan University, ledda av svenske professorn Ludvig Löwemark, upptäckt spår och mönster i de urgamla sedimentlagren som de tror kan komma från en jättemask. Masken verkar ha levt i en typ av L-formade gångsystem, varit cirka två meter lång och 2-3 centimeter i diameter. Högst upp i gångarna, precis under sedimentytan, ser det ut att ha funnits någon form av fjäderliknande struktur, något som skulle kunna tyda på likheter med just ”the Bobbit-worm”. De fjäderlika strukturerna är troligen rester av sediment som kollapsat när masken fångat sitt byte vid gångens öppning.

– Eftersom spårfossilet är så stort hittade vi först bara mindre delar, men till sist lyckades vi hitta ett nästan helt exemplar. Då stod det klart att det här var en gång som troligen byggts av en nära släkting till dagens ”bobbit-worm”, berättar Ludvig Löwemark.

”The Bobbit-worm” lever i varma delar av Atlanten, Indiska oceanen och Stilla havet och kan bli upp till tre meter lång. Den stora havsborstmasken har blivit känd för sitt sluga jaktsätt som fångats på film där den blixtsnabbt hoppar upp ur bottensedimenten och fångar sitt byte med knivskarpa käkar. Bytet slits ofta direkt i bitar och dras ned i sedimentet för att ätas upp.

MER LÄSNING