Bild
;
Tema: så funkar havet

Fiskfossil berättar om vårt ursprung

Forskare har nu hittat en av de pusselbitar som saknats i vår evolutionshistoria. De har nämligen funnit de hittills äldsta fossilerna efter djur med käkar. Fossilerna tillhör fiskar som levde i Kina för mer än 430 miljoner år sedan.

Nästan alla ryggradsdjur har käkar. För oss människor är de en självklar del av vår kropp, och livet skulle bli väldigt mycket mer komplicerat utan dem. Men fram tills alldeles nyligen har evolutionens första käkar varit ett mysterium för forskarna.

− De nya fossilerna förändrar allting. Nu vet vi hur stora käkarna är, hur de ser ut och hur de utvecklats över tid, säger Min Zhu vid Chinese Academy of Sciences, som är ledare för gruppen som har undersökt fossilerna.

De nya fossilerna är mellan 436 och 439 miljoner år gamla och tillhör fyra olika små fiskarter. Innan de här fossilerna hittades var de äldsta fynden av käkar 425 miljoner år gamla. Det här innebär att forskarna nu har lagt ännu en pusselbit i vår evolutionshistoria, både när det gäller utvecklingen av käkar och andra kroppsdelar.

– Hela vår anatomi bygger på innovationer som uppkom då – dels själva käkarna, dels andra helt nödvändiga strukturer, exempelvis fenorna som senare blev fram- och bakben, säger Per Ahlberg vid Uppsala universitet, som har varit med i studien.

MER LÄSNING