Bild
Bild:
;
Tema: så funkar havet

Hajunge född genom självbefruktning

En hajhona av arten epåletthaj har bott i akvariet sedan 2019 och aldrig varit tillsammans med en hane. Ändå la hon ett befruktat ägg.

Det var i början av 2022 som honan började lägga två till fyra obefruktade ägg varje månad. Ett år senare lades ett ägg som visade sig vara befruktat. Hajungen har övervakats noga och är snart redo att möta besökarna, meddelar djurparken.

Till Vetenskapsradion berättar Inger Näslund, havsexpert på Världsnaturfonden WWF, hur detta har gått till.

– Det kan låta mystiskt, men det rör sig om en självbefruktning, eller snarare avknoppning av de egna cellerna i honans livmoder, som ibland kan leda till en sådan här så kallad jungfrufödsel.

Evolutionens lösning

Partenogenes – när ett embryo bildas från en obefruktad äggcell – är tidigare känt bland insekter och reptiler och har också konstaterats hos fåglar och fiskar. Hos hajar har man dock upptäckt det först nyligen. Enligt Brookfield Zoo, där hajungen kläckts, är detta det andra kända fallet av jungfrufödsel hos en epåletthaj i fångenskap.

– Hajar är väldigt gamla djur. Man kan tänka sig att det funnits långa perioder i livscykeln där befruktningstillfällen uteblivit, då honorna har utvecklat den här egenskapen, säger Inger Näslund.

Möjligt hos människor?

Skulle då detta kunna hända hos människor?

– Det finns tillfällen då ägg har börjat växa i livmodern hos kvinnor, men från det till att utvecklas till en fullgången människa är svårt. Hos människor, eller andra däggdjur, är det mer komplicerat.

MER LÄSNING