Bild
Bild: Erik Selander
;
Tema: så funkar havet

Livrädda hoppkräftor blir snabbare vuxna

Att det finns mycket fisk är farligt; om man är en hoppkräfta. För då ökar risken att man blir uppäten. Norska forskare har nu visat att hoppkräftor som känner lukten av fisk i vattnet blir vuxna snabbare, sannolikt för att hinna föröka sig innan de blir fiskmat.

Hoppkräftor är små kräftdjur, och det finns massor av dem i haven. De befinner sig i mitten av näringsväven och är viktig föda för många fiskar. Under vår och sommar äter de sig feta på mikroplankton, och på vintern ligger de i en typ av dvala i havsdjupen.

De norska forskarna ville undersöka om ett högt predationstryck – alltså en hög risk att bli uppäten- fick hoppkräftor av arten Calanus finmarchicus att gå i dvala tidigare. Men istället upptäckte de något helt annat. När hoppkräftorna fick leva i vatten som luktade starkt av fisk så blev fler av dem vuxna fortare, men de blev också mindre och mindre fettrika.

- Detta tyder på att rädslan för att ätas påverkar hur hoppkräftorna investerar energi i tillväxt och utveckling, säger Kristina Øie Kvile som är marinbiolog på forskningsinstitutet NIVA.

Många organismer reagerar på närvaro av rovdjur genom att utvecklas snabbare för att hinna reproducera sig innan de blir uppätna. Det här är första gången som man sett detta hos hoppkräftor. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Ecology.

MER LÄSNING