Så fungerar havet

Havet ligger blankt som en spegel. Måsar och tärnor spanar ut över vattenytan. En svanhona lockar ut sina ungar på livets första äventyr. Men vad händer egentligen under ytan? Vilka är invånarna där nere, dom som vi i stort sett aldrig ser när vi njuter av det sommarvarma havet? ...och hur fungerar detta hav? Varför ser det ut som det gör? I det här avsnittet kan du läsa mer om hur havet fungerat, i stort och smått, såväl på de stora oceanerna som i en vik i Östersjön.

Geologisk historia

Våra svenska hav är, ur geologiskt perspektiv, mycket unga. Under de senaste 12000 åren har detta vattenområde växlat från smältvattensjö till Atlantvik till insjö till brackvattenhav.

Oceanografi

För att kunna förklara en sådan komplicerad plats som havet är det förståeligt att det behövs kunskap från många områden. Läs om faktorer som spelar roll för djuphaven, kuster och det öppna havet.

Livsviktig mångfald i havet

Biologisk mångfald handlar om naturens stora rikedom. Varje art har sin specifika roll och betydelse. Denna rikedom är viktig att bevara eftersom allting hör ihop. Annars kan ekosystemet hamna i obalans eller i värsta fall helt kollapsa.

Livsmiljöer i havet

Tångskogar, sjögräsängar, musselbäddar och lerslätter. Det är exempel på några vanliga naturtyper i våra svenska hav. Dessa områden är livsmiljöer för många olika arter.

Den viktiga vårblomningen

Medan blåsippor och tussilago slår ut i sin efterlängtade prakt på land går vårens stora blomning i våra hav och sjöar oss människor ganska omärkt förbi. Vårblomningen i våra hav är dock den viktigaste och den största blomningen under året och tittar man närmare på den i ett mikroskop så är den minst lika vacker som en blåsippsbacke.