Bild
;
Tema: i vår tjänst

Kolonilotter under ytan

Snart kanske du inte enbart odlar din egen potatis, sallad och rädisor, utan också blåmusslor och alger. Vid Tjärnö marina laboratorium byggs just nu Sveriges första marina kolonilott. Ett pilotprojekt med inspiration från Danmark där omkring 500 personer redan odlar och skördar i sina mariteme hyttohaver.

Testanläggningen vid Tjärnö byggs inom projektet Marint gränsforum Skagerrak och vid en befintlig brygga finns nu linor, band och korgar där sockertare, blåmusslor, ostron och annan sjömat antingen kan växa eller förvaras.

Maria Bodin vid Göteborg universitet leder projektet, och hon hoppas att många i framtiden kan ha sitt eget skafferi i havet.

– Vi står inför en extrem utmaning att föda en växande befolkning i världen. 70 procent av jordens yta består av hav, men vi äter väldigt lite därifrån så det är en outnyttjad resurs, säger hon i en intervju med SVT.

Idén till de maritima kolonilotterna kommer från Danmark där sammanslutningen havhøst (havskörd) samlar intresseorganisationer, skolor, företag och privatpersoner som alla intresserade av att odla, skörda och äta sjömat – och göra det på ett sätt som är hållbart i längden.

MER LÄSNING