Bild
;
Tema:

Känd vitval i svenska vatten

I söndags upptäcktes något ovanligt i Hunnebostrand – en vitval hade fastnat i en tamp i hamnen. Nu tror man att valen är ”Hvaldimir”, den vitval som har setts längs Norges kust under några år och sökt nära kontakt med människor där.

Både mycket folk och Räddningstjänsten samlades i Hunnebostrand under söndagskvällen för att titta på den ovanliga besökaren och försöka hjälpa den, men vitvalen lyckades till slut ta sig loss på egen hand och simmade ut ur hamnen.

Organisationen OneWhale har följt den sociala vitval som har setts längs Norges kust sedan 2019, och de tror att det är samma val som nu besöker vår västkust.

– Med väldigt stor sannolikhet är det ju det. Den här organisationen har ju följt valen under lång tid och att vi har en kontaktsökande vitval i svenska vatten är mycket ovanligt, säger Susanne Viker på Havs- och vattenmyndigheten.

Det har spekulerats i vem Hvaldimir, som den norska vitvalen kallas, är och varför den är så social med människor. En teori är den skulle vara en tränad rysk spionval, men de uppgifterna är inte bekräftade. Vad som ska hända med Hvaldimir nu är oklart.

– Just nu har vi en diskussion med experter om och hur vi ska agera, säger Susanne Viker.