Bild
;
Tema:

Ät tonfisk med gott samvete

Fisket efter tonfisk förknippas ofta med överfiske, höga bifångster och illegalt fiske. Därför har många avstått från att köpa den. Tack vare hållbarhetsmärkningen Marine Stewardship Council, MSC, har konsumenterna kunnat påverka tonfiskfisket i en hållbar riktning. Numera är var tredje såld tonfiskburk miljömärkt med MSC.

Den första MSC-märkta tonfiskprodukten på den svenska marknaden kom i slutet av 2014 och sedan dess har försäljningen ökat rekordartat.

- Det är efterfrågan från marknaden som driver fiskare att miljöcertifiera sig. Genom att köpa MSC-märkt tonfisk belönar man de fisken som ställt om för att fiska på ett hållbart sätt. Det är ett väldigt konkret sätt för konsumenter att förbättra situationen under havsytan också i länder långt från Sverige, säger Minna Epps, programdirektör för MSC.

Även WWF listar MSC-certifierad tonfisk som grön i sin Fiskguiden. Väljer man den kan man vara säker på att man väljer tonfisk som är hållbart fiskad.

Nya siffror visar att var tredje såld tonfiskburk är MSC-märkt, men variationen är stor mellan de olika butikskedjorna. Abba har alla sina tonfiskburkar MSC-märkta och är det varumärke som säljer mest MSC-märkt tonfisk på svenska marknaden. För den som vill köpa hållbar tonfisk även till katten, finns miljöcertifierad kattmat från flera märken.