Tema:

Ständigt denna plast

Just när debatten om plast är som hetast, med nytt svenskt förbud mot onödig mikroplast i kroppsvårdsprodukter, så visar det sig att plastindustrin i Stenungsund läcker plastpellets i stora mängder. Utan att gällande regelverk tillämpats.

Miljontals plastpellets läcker ut i miljön från tillverkningsområdet i Stenungsund. Det visar en ny studie av forskare vid Göteborgs universitet. Här produceras ungefär fem procent av det polyeten som används i Europa.
- Våra beräkningar visar att kontinuerligt läckage leder till att mellan 3 och 36 miljoner plastpellets sprids ut från Stenungsunds produktionsområde varje år, säger Martin Hassellöv, professor vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet. Dessutom tillkommer så kallat fluff och fragment.

Plasten sprids i havet till närliggande stränder, i fjorden och vidare ut i skärgården där många organismer misstar plasten för föda.
– Den svenska miljöbalkens hänsynsregler ska förhindra att stora mängder pellets läcker ut, särskilt i områden som det kring Orust och Tjörn där det finns flera naturskyddsområden, säger Lena Gipperth, professor i miljörätt på juridiska institutionen.
Men studien visar att de gällande regelverken inte har tillämpats, något som kan bero på bristande tillsynsrutiner och kontrollprogram.

En färsk forskningsstudie visar att det nu finns tillräckligt med plastavfall i världen för att kunna klä in hela jordklotet i plastfolie. Plast är nu en tydlig del av geologin och hittas överallt.