Ökat fiske innan bildningen av marint reservat

En ny studie visar att förslag om att instifta fiskefria zoner riskerar att trigga ett intensivare fiske i området fram tills dagen då förbudet träder i kraft.

Phoenix Islands Protected Area (PIPA) ligger i Stilla havet och är ett av världens största marina reservat, med en yta som täcker över 400 000 kvadratkilometer.

Nu har forskare via data och satellitövervakning kunnat visa att från 2013, när man först började diskutera ett fiskeförbud i området, och fram till 1 januari 2015 då skyddet började gälla, så intensifierades fisket markant. Enligt forskarna innebar det intensifierade fisket att reservatet vid startdatumet hade "tappat" motsvarande 1,5 år av fiskeförbud.

- Även om vi ännu inte vet exakt varför detta beteende uppstår, så är det inte svårt att föreställa sig att en fiskare som har erfarenhet inom ett fiskeområde kanske vill utnyttja den erfarenheten innan förbudet börjar gälla. Efter förbudet har den kunskapen inte längre något värde, säger Kyle Meng, professor vid UC Santa Barbara Bren School of Environmental Science & Management, till Science Daily.

Uppmaningen från forskarna är därför att framtida marina reservat ska implementeras snabbare. Forskarna pekar också på möjligheten att med hjälp av data från Global Fishing Watch kunna övervaka fiskeaktiviteten vid reservatsbildning, och på så sätt förhindra ett intensifierat fiske.