Bild
;
Tema:

Krismöte: Fisket i Sydsverige hotat

Under tisdagen hölls ett krismöte mellan landshövdingarna i Halland, Skåne och Blekinge. Anledningen är att man befarar att det lokala fisket i Skåne och Blekinge kan vara utraderat om några år.

På mötet, som ägde rum i Malmö, deltog de tre landshövdingarna Lena Sommestad (Halland), Anneli Hulthén (Skåne) och Sten Nordin (Blekinge). Syftet var att lyfta krisen för fisket i Östersjön och tydliggöra att utvecklingen går väldigt fort.

– I Blekinge, som är verkligen är ett kustlän, där de flesta bor vid kusten kan vi inte köpa färsk fisk. Jag som bor i Karlskrona, där finns det ingen fiskaffär som jag kan gå och handla färsk fisk i, säger Sten Nordin, landshövding i Blekinge, i en intervju för P4 Göteborg.

Skånes fiskeridirektör Johan Wagnström menar att det är bråttom om man ska säkra att det även i framtiden finns lokalt fiske i södra Sverige.
– Vårt fiske i Skåne och Blekinge är väldigt beroende av torsken i Östersjön och torsken har stora problem, det innebär helt enkelt att vårt fiske håller på att försvinna, säger Johan Wagnström till P4 Göteborg.