Bild
Bild: Pixabay
;
Tema:

Albatrosser jagar tjuvfiskare

Illegalt fiske är ett stort hot mot havens ekosystem och svårt att komma åt. Men nu kan myndigheterna ha fått ett nytt vapen i kampen . Albatrossen, världens största sjöfågel, har visat sig vara överlägsen såväl flygplan som satelliter i jakten på tjuvfiskare.

Som drönare fast smartare – så beskrivs albatrossen av en av de forskarna bakom den framgångsrika studie som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

I studien försågs 169 stycken albatrosser med GPS och solcellsdriven teknisk utrustning som kan upptäcka fartygens radar och rapportera positionen till högkvarteret.
Eftersom albatrossen dras till fiskebåtar visade de sig vara mycket lämpade för uppgiften. De kunde upptäcka ett fartyg på trettio kilometers avstånd, röra sig över enorma havsområden och under sex månader hade de avslöjat ett hundratal fartyg som sannolikt sysslade med illegalt fiske.

Nu hoppas forskarna att detta sätt att använda vilda djur till datainsamling ska kunna utvecklas och bidra till ett starkare skydd för våra hav och ekosystem.