Världsnaturfonden har publicerat sin konsumentguide sedan 2002 för att underlätta för konsumenter att välja mer hållbar fisk. Förutom torsken har många populära arter i Östersjön fått rött ljus, några exempel är lax, gädda och piggvar.

– Det är väldigt tråkigt men torsken i Östersjön mår inte bra och därför hamnar den på rött ljus, säger Inger Näslund, som är senior havs- och fiskeexpert vid WWF. Det är både sorgligt och upprörande och visar att förvaltningen inte fungerar. När stora rovfiskar som torsken försvinner riskerar hela ekosystemet att förändras.

De fiskar från Östersjön som fått grönt ljus är garnfiskad abborre från Rigabukten, strömming från östra Östersjön och MSC-certifierad skarpsill från Lettland.

– Det finns forfarande fisk man kan äta med gott samvete. Till exempel torsk i Barents hav, Norska havet och Svalbard är livskraftigt och får grönt ljus. Även den MSC-och KRAV-certifierade västkusträkan eller nordhavsräkan som den egentligen heter får grönt ljus. Även sillen som fångas i Nordsjön kan man äta, säger Inger Näslund till SVT Nyheter.