Bild
;
Tema:

Allvarlig vitaminbrist påvisad

Bristen på vitamin B1 (tiamin) ger allvarliga problem hos många arter av havslevande djur. Problemet har varit känt sen tidigare, men nu har forskare visat att tiaminbristen är betydligt mer utbredd än vad man tidigare vetat. De negativa effekterna för hälsotillstånd och reproduktion kan på sikt leda till att arter helt slås ut.

Forskare från en rad olika forskningsinstitutioner i Europa och Nordamerika har undersökt tusentals musslor, fåglar och fiskar i 45 områden på norra halvklotet. Tiaminbristen har studerats hos blåmussla, ejder, amerikansk och europeisk ål, atlantlax och havsöring med hjälp av kemisk och biokemisk analys.

Även i de fall där tiaminbristen inte varit direkt dödande har den lett till minskad tillväxt, förändrade organstorlekar, allmänt försämrad näringsstatus, försämrade blodvärden, ökade infektioner, förändrat beteende, försämrad simförmåga och mycket allvarliga effekter på fortplantningen.

- Vi kan idag inte utesluta att den observerade tiaminbristen är så allvarlig att den bidrar signifikant till det pågående globala utdöendet av många djurarter, säger Lennart Balk, forskare vid Stockholms universitet och koordinator för projektet.

Resultaten har publicerats i den högt ansedda vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.