Bild
;
Tema: livsmiljöer Tema: miljöövervakning

”Utrotad” gråval dök upp i Atlanten

Nyheten spreds med glädjerubriker under veckan: gråvalen har återvänt till i Atlanten efter 300 år!  Men orsaken till att den frånvarande jätten återvänder beror troligtvis på klimatförändringen.

Det var i början av veckan som nyheten spreds världen över. Gråvalen hade synts till utanför den amerikanska ostkusten, ett hav den inte besökt sedan 1700-talet då den dog ut på grund av valfångst. Men är detta verkligen en glädjande nyhet, eller tecken på något annat?

Det finns idag två bestånd av gråvalar som håller till i Stilla havet; ett mindre bestånd som vandrar mellan Ochotska havet och södra Korea och ett större bestånd som vandrar mellan vattnen utanför Alaska och Baja California, Mexiko. Det amerikanska beståndet är relativt välmående med uppskattningsvis mer än 20 000 individer, medan det asiatiska beståndet är hotat av utrotning på grund av intensiv jakt. Man uppskattar att det asiatiska beståndet består av färre än 50 individer som kan fortplanta sig och klassas därmed som akut hotat.

Så hur kommer det sig då att en gråval plötsligt hamnat i Atlanten? Förklaringen stavas troligtvis klimatförändring. På somrarna simmar valarna utanför Alaska och norr om Sibirien. När isarna på grund av klimatförändringen nu drar sig tillbaka allt mer bildas det en öppen passage där gråvalarna kan simma neråt till Atlanten. Förutsättningarna är goda för att gråvalen skulle kunna etablera sig i detta område på nytt, dock har de för vana att föröka sig i grunda varma vatten, som laguner i Mexiko, så det gäller för dem att i så fall hitta liknande platser i Europa eller Afrika.

MER LÄSNING