Bild
;
Tema: avfall

Satelliter hittar plast genom artificiell intelligens

I våra världshav flyter det runt massor av saker, men det är inte alltid så lätt att se vad det är. Nu har forskare utvecklat en metod för att upptäcka och identifiera olika sorters skräp med hjälp av satellitbilder och artificiell intelligens.

Satelliter svävar över jorden och samlar in diverse användbar data och bilder. På bilderna går det att se att det flyter runt massor av saker på våra hav och närmre undersökningar har identifierat att en hel del av detta är skräp i form av plast.

Det är dock inte helt lätt att provta detta skräp i havet. Men nu har en grupp internationella forskare utvecklat en metod för att upptäcka och identifiera flytande plastskräp, större än fem millimeter, med hjälp av satellitbilder.

Forskarna har använt sig av det faktum att plastpartiklar absorberar värme och reflekterar ljus på ett sånt sätt att de går att skilja från andra partiklar. Genom att analysera satellit-bilderna med hjälp av artificiell intelligens kunde man i ungefär nio fall av tio fall skilja ut plast från sjögräs, skum, trä och andra partiklar som kan finnas i havet, skriver forskarna. Smart och kostnadseffektivt!

MER LÄSNING