Bild
;
Tema:

Sommar, sol och algblomning

Det varma vädret under andra halvan av juni har satt fart på algblomningen i Östersjön. Redan före midsommarhelgen fick Askölaboratoriet vid Stockholms universitet in de första rapporterna om blommande alger.

Anna Wall är marinbiolog på länsstyrelsen i Kalmar län och konstaterar att algblomningen gradvis kommit igång allt tidigare under de senaste 40 åren. – Vi ser att algblomningen startar allt tidigare, nu börjar det redan från midsommar medan det tidigare kommit igång framåt juli och augusti, säger hon till SVT Småland.

Algblomningen består av så kallade blågröna alger, vilka egentligen är bakterier vid namn cyanobakterier. Och det badväder vi gillar: sol, varmt vatten och vindstilla, det gillar också cyanobakterierna som då kan bilda stora ansamlingar som varken är trevliga eller nyttiga att bada i.

Vissa av cyanobakterierna kan producera giftiga ämnen, som framförallt är farliga om man får dem i sig. Störst är risken för barn som oftare får kallsupar, och för husdjur, boskap och vilda djur som dricker vattnet. Men alla bör undvika att hoppa i om vattnet är grumligt eller färgat av ansamlingar av alger. Ofta brukar man säga att algblomningen får vattnet att se ut som rabarbersoppa.

Var blommar det?

På SMHI:s webbsajt kan du följa utvecklingen och se prognoser för algblomningen.

Till Länsstyrelsernas informationscentraler kan du lämna in egna observationer. Hos Informationscentralen för Egentliga Östersjön finns en karta som uppdateras varje morgon och som visar aktuella blomningar. Här finns också goda råd om bad och annat kopplat till algblomningar.

På Badplatsen kan du se inrapporterade uppgifter om algblomning vid svenska större badplatser.

Men rapporter i all ära. Eftersom algblomningar kan uppstå lokalt på mycket kort tid så behöver du också själv alltid vara uppmärksam.