Bild
;
Tema:

Tidigare ministrar starkt oroade för Östersjöfiskens framtid

Sju tidigare ministrar med ansvar för fiskefrågor tillfrågades om hur de ser på utvecklingen i Östersjön för våra tre nationalfiskar – strömming, torsk och lax. Sex av dessa svarar ”med stark oro”.

SVT:s Uppdrag granskning har kartlagt den svenska fiskenäringen. I Norrbotten finns ett lönsamt fiske på siklöja. Längs kusten från Skellefteå och ända ner till Simrishamn, inklusive Öland och Gotland, finns idag bara 49 fiskare som kan leva på sitt yrke. Huvudanledningen uppges vara att fisken är borta.

Under 80- och 90-talen kollapsade Östersjöns stora torskbestånd på grund av överfiske. På 25 år har Östersjön förlorat 75 procent av all fiskbar fisk. Sill- och strömmingsbestånden var flera gånger större för 30 år sen. Många andra fiskarter som lax, plattfisk, gös, gädda och sik är illa ute i Östersjön.

Många forskare anser att EU:s fiskepolitik, och därmed Sveriges, fiskar ner fiskbestånden för hårt, saknar försiktighetsmarginaler, och inte tar hänsyn till en rad viktiga faktorer som till exempel fiskens roll i ekosystemet.

På en fråga om hur deras regering lyckades med att rädda viktiga fiskbestånd i Östersjön, väljer alla sju före detta ministrar svaret: ”dåligt”.

– Vi har varit dåliga på fiskeförvaltningen väldigt länge i Sverige. Inte bara den regering jag satt i, säger Annika Åhnberg (S) jordbruksminister 1996 – 1998, till SVT.

Programmet "Fisken vi ärvde" finns tillgängligt på SVT Play.