Oväntat framgångsrik Arktisexpedition
Att ge sig in i havsområdet norr om Grönland är en stor utmaning även om man använder sig av den stora isbrytaren Oden. Därför bedömde forskarna på expeditionen ”North of Greenland” sannolikheten som låg att de skulle nå alla de planerade platserna. Men med hjälp av ett flexibelt arbetssätt och helikopter lyckades forskarna med alla sina planerade provtagningar. Därmed kunde många frågor om isarnas utveckling besvaras.
Under augusti och september 2024 genomfördes expeditionen North of Greenland med isbrytaren Oden till norra Grönland och det intilliggande Norra ishavet. Ombord på fartyget fanns en grupp forskare för att samla information om ett av de minst kända områdena på jorden.
Expeditionen var en del av det så kallade GEOEO-temat (North Greenland Earth-Ocean-Ecosystem Observatory), där forskare bland annat undersöker hur glaciärerna Petermann, Ryder och C.H. Ostenfeld reagerar på klimatförändringar. Trots att glaciärerna utsätts för likvärdiga klimatförhållanden har de utvecklats mycket olika under de senaste decennierna. Målet med GEOEO var att samla in data som behövs för att förstå dessa skillnader och förbättra modellerna för isarnas framtida utveckling.
Forskarna var mycket nöjda med att ha klarat av att ta prover i en av de mest otillgängliga platserna på jorden.
– Vi har nu fått svar på många av våra frågor, vilket ger underlag för numerisk modellering av isarnas utveckling även framåt i tiden under olika klimatscenarier. Vårt mål är att förbättra projektionerna av det framtida bidraget till havsnivåökningen från den norra sektorn av Grönlandsisen, säger Martin Jakobsson, Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik vid Stockholms universitet och Co-chief Scientist för GEOEO.
-
Nyhetskällor
-
-
-