Bild
;
Tema:

Mångfalden under ytan

Nu firas den Internationella dagen för biologisk mångfald. Glöm inte att tänka på haven, en livsmiljö där stora förändringar sker utan att det märks för oss landkrabbor. Sedan 1970 har mängden ryggradsdjur i världshaven minskat med nästan 50 procent. Det betyder att nästan hälften av världens alla fiskar och marina däggdjur har försvunnit – på bara 40 år.

Östersjön är inget undantag. Cirka 30 procent av Östersjöns livsmiljöer har minskat i antingen utbredning eller kvalitet under de senaste 50 åren. Många arter har också minskat kraftigt.

Det framkommer i en ny väl genomarbetad presentation av livsmiljöer under ytan i Östersjön. Här finns fakta och figurer om mångfalden, förutsättningarna, hoten och åtgärderna snyggt och pedagogiskt presenterat.

Den Europeiska Natura 2000-dagen firas i år för första gången. Samtidigt har medlemsländerna hittills inte uppfyllt sitt naturskyddsarbete. EU-kommissionen har antagit en ny handlingsplan för att hjälpa dem att påskynda arbetet. Östersjöcentrums Sofia Wikström hoppas att planen leder till hållbara åtgärder för fiske i skyddade områden.