Bild
;
Tema:

Ny lärobok om Östersjön

Nu är den här - "Biological Oceanography of the Baltic Sea" - den allra första vetenskapligt baserade läroboken om Östersjöns biologi och ekologi någonsin. Nu kan studenter och forskare äntligen få en överblick över hela Östersjön – i en enda bok. Hela 92 av regionens främsta Östersjöexperter har varit med och skrivit boken, och 25 av dem är från svenska lärosäten och organisationer.

– Vi har tillsammans skapat den bok vi önskat oss fanns när vi själva var studenter, säger Pauline Snoeijs-Leijonmalm från Stockholms universitet som varit huvudredaktör.

Boken riktar sig i första hand till mastersstudenter och doktorander men även till forskare och andra som jobbar professionellt med Östersjön, som i detta sammanhang sträcker sig hela vägen från inre Bottenviken och Finska viken ända ut till Kattegatt.

I första hand belyser "Biological Oceanography of the Baltic Sea" Östersjöns biologi och hur ekosystemet fungerar. Människan är en integrerad del av ekosystemet och människans miljöpåverkan återkommer automatiskt i varje kapitel.

– För att kunna åtgärda miljöproblem och förvalta ekosystemet på rätt sätt, måste man främst förstå ekosystemets förutsättningar och det är därför vi har riktat in oss på det i första hand, säger Pauline Snoeijs-Leijonmalm.