Bild
;
Tema:

Havets sand kan ersätta naturgrus

Fyra svenska havsområden har identifierats som möjliga för uttag av marin sand och grus i framtiden. Uttaget av naturgrus på land måste minskas för att säkra tillgången på grundvatten, och därför vänds blickarna nu istället mot havet.

Områdena som i första hand kan komma ifråga är Sandflyttan, Sandhammar bank och Klippbanken i södra östersjön, samt delar av Svalans/Falkens grund i Bottenviken.

De mest aktuella områdena för att använda marin sand och grus är Stockholm-Mälardalen, sydvästra Skåne och Göteborgs- Västra Götalandsregionen. Dessa kustnära regioner har en stor förbrukning av naturgrus, men samtidigt små och viktiga tillgångar av naturgrus på land, med en fortsatt expansiv utveckling av byggsektorn. För dessa regioner kan marin sand och grus utgöra ett ekonomiskt och miljömässigt hållbart alternativ till naturgrus på land.

Sveriges geologiska undersökning har i samarbete med Havs- och Vattenmyndigheten tagit fram ett kunskapsunderlag för att säkerställa att eventuella uttag av marin sand och grus i Sverige är långsiktigt hållbara.