Bild
;
Tema:

Myndigheter går samman

Svenska myndigheter har skrivit på en gemensam avsiktsförklaring för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling, även kallad Agenda 2030. Genom ett närmare samarbete och gemensamma projekt vill myndigheterna därmed öka takten i genomförandet och bidra till att förverkliga målet.

Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling antogs i september 2015 av världens ledare i FN:s regi. Målen ska vara uppnådda senast 2030 och syftar till att göra framsteg inom en rad områden, såsom hälsa och utbildning, jämställdhet och en hållbar miljö.

Ett fyrtiotal svenska myndighetschefer nu antagit en gemensam avsiktsförklaring om arbetet med Agenda 2030. Myndigheterna har tillsammans expertkunskap om den hållbara utvecklingens samtliga tre dimensioner: den ekonomiska, sociala och miljömässiga, och lovar att integrera dessa i sin verksamhet utifrån sina kärnuppdrag.

– Genom att samla en grupp myndigheter på det här sättet blir vi en stark samarbetspart för regeringen, den nationella Agenda 2030-delegationen och andra aktörer som är kopplade till denna fråga. Med våra olika kompetenser och erfarenheter kan vi knyta samman svenska aktörers arbete med det som görs internationellt, säger Svenska institutets generaldirektör Annika Rembe.