Bild
;
Tema:

Projektet 8-fjordar pionjärer i Europa

Området 8-fjordar utgörs av fjordarna mellan och innanför öarna Tjörn och Orust i Bohuslän. Här finns en lång tradition av fiske, men bestånden kollapsade i slutet av 1970-talet. Det gav upphov till ett unikt samarbetsprojekt, 8-fjordar, för att gemensamt och i stor samverkan försöka återuppbygga ekosystemet. Projektet har nu lyfts fram som ett föregångsexempel i en forskningsstudie.

Projektet 8-fjordar är ett samarbete mellan fem kommuner och många andra intressesenter. åtgärderna som genomförs ska ligga i linje med de nationella miljömålen; ett hav i balans och en levande kust och skärgård. Projektet valdes 2014 ut som svenskt pilotområde för ekosystemansatsen av Havs- och vattenmyndigheten.

– 8-fjordar kan vara det första området i Europa där ekosystemansatsen inom fiskförvaltning tillämpas fullt ut. Här har intressenter och allmänheten mer att säga till om än i andra kustområden i Sverige och Europa, säger Andreas Bryhn, forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU och en av författarna till studien.

8-fjordssamarbetet omfattar även andra fjordmiljöfrågor som ålgräsängar, vandringsvägar och lekområden för öring, vattenkvalitet, övergödning, nedskräpning, miljögifter och rovdjur . Ambitionen är också att skapa förutsättningar för ett livskraftigt näringsliv med bland annat turism och musselodlingar, vilka gynnas av fjordekosystem i balans.