Mycket få av Svealandskustens vatten når god status enligt bedömningsgrunderna i EU:s vattendirektiv. Det innebär att åtgärder måste sättas in för att förbättra tillståndet. Endast ett område får godkänt, nämligen Kanholmsfjärden. I de yttre delarna av kusten är påverkan från öppet hav stor, vilket innebär att det kan vara svårt att nå förbättringar enbart med hjälp av åtgärder i det omedelbara avrinningsområdet
Statusklassning av vatten är infört på EU-nivå för att göra miljötillståndet begripligt för andra än experter. Det är ett sätt att slippa ifrån att redovisa alla siffror och mätvärden, men ändå på ett systematiskt sätt kunna göra en bedömning av hur det står till i ett vattenområde och identifiera områden där åtgärder behövs. Och framför allt få alla att förstå hur miljöläget är.
Växtsamhället i 180 grunda vikar längs Svealandskusten har inventerats. De samlade resultaten presenteras här digitalt för första gången. Hur ser det egentligen ut i regionens grunda vikar? Vad karaktäriserar dem? Vilka alger och växter finns där? Och hur mår de? Vikarnas olika karaktär och deras ekologiska status sammanfattas i både text och fina diagram.
Här finns resultaten från de årliga undersökningar av vattnets kvalitet som görs av Svealands kustvattenvårdsförbund.