Ribbskivsnäcka (Gyraulus crista)

Ribbskivsnäckan är en liten snäcka med vindlande posthornsformat gulbrunt skal. Alla vindlingarna ligger i samma plan. Skalets översida är platt med tvärribbor som bildar åsar. Arten har andra besläktade arter som den är lätt att förväxla med, exempelvis den ljusa skivsnäckan, Gyraulus albus, som också påträffas i Östersjön.

Ribbskivsnäcka förekommer i grunda skyddade vikar längs kusten i utsötade miljöer, gärna tillsammans med en del vegetation eller algrester.

Fakta: Snäcka eller mussla?

Både snäckor och musslor tillhör blötdjuren, Mollusca. Snäckorna, Gastropoda, har bara ett skal som oftast är spiralvridet. De har en fot som de kan krypa omkring med. På foten har de antenner, ögon och en snabel. Under foten har de en rasptunga som de använder för att få i sig mat från underlaget. Musslor, Bivalvia, har två skal som sitter ihop med ett gångjärn. De lever av att filtrera vatten, antingen nedgrävda i mjuka bottnar eller fastsittande med byssustrådar på hårda underlag. En del äter också små partiklar av döda växter och djur från bottnarna.