Vitnosdelfin (Lagenorhynchus albirostris)

Vitnosdelfinen är ett däggdjur, specifikt en tandval, och behöver med jämna mellanrum komma upp till ytan och andas. Den är mörkgrå till svart på ryggsidan och vit på magen, med ett ljusgrått fält bakom ryggfenan och ett grått streck längs med kroppssidan. Vitnosdelfinen förväxlas ibland med vitsiding delfin, men vitsiding är mindre och har ett brungult streck på sidan, något vitnosen saknar. Vitnosen är den vanligaste delfinarten som kommer på besök i svenska vatten, förmodligen för att jaga säsongsberoende fisk. Den lever annars i Nordatlanten. Den kan väga upp till 350 kg vilket gör den till en av de tyngre delfinerna. Den är väldigt social och lever i större grupper som jagar tillsammans. Man har även sett den jaga med andra arter av valar såsom späckhuggare, knölval och andra delfiner. Vitnosdelfinen kommunicerar med ljud och kan som många andra tandvalar använda akustiska signaler för att hitta sina byten, även kallat ekolokalisering. Den jagar mest bläckfiskar och stimfisk såsom sill. Den håller sig på djup ner till 45 m och kan komma upp i hastigheter på 45 km/h. Till skillnad från den svenska tumlaren kan den här delfinen synas tydligt när den hoppar upp från vattnet och gör akrobatiska konster. Vitnosdelfinen jagas fortfarande för köttkonsumtion i ett fåtal länder men i nuläget så ser populationen stabil ut och arten klassas som livskraftig av ICUN.

Vitnosdelfinen lever i norra Atlanten, från Ryssland till Kanada, och är endast en besökare i svenska vatten, företrädesvis på västkusten. Den har i sällsynta fall setts simmande i Östersjön.