Havsutsikt nr 2, 2016

I detta nummer

Intervju
Kristina Viklund

Samarbete en ledstjärna

Med stor erfarenhet av global vattenresursförvaltning och med ett brinnande intresse för människans roll i miljön kliver Jakob Granit in på Havs- och vattenmyndigheten.

Artikel
Mats Lindegarth och Annika Söderpalm

Lättare att säga hur havet mår

Hur mår havet egentligen? Svaret på frågan är långt ifrån enkelt, men arbete pågår för att hitta ett enhetligt sätt att beskriva det.

Artikel
Ellen Schagerström och Joakim Hansen

Under ytan i Östersjön

Tänk dig att du sitter på en solvarm klippa i skärgården och tittar ner i det klara vattnet. Vad ser du? Och varför ser det ut som det gör?

Artikel
Helena L. Filipsson och Wenxin Ning

Nutida miljöförändringar i Östersjön

Sedimentkärnor kan liknas vid ett miljöarkiv som ger oss information om hur miljön varierat, både på kort och lång sikt. Innehållet avslöjar en spännande historia.

Artikel
Sara Sjöling och Petter Thureborn

Livet i havets djup

Har du funderat över hur det ser ut i Östersjöns djupaste del? Är det bara en syrefri värld full av svavelväte och dött sediment?

Artikel
Kjell Larsson

Sjöfartens miljöpåverkan kan minskas

Sjöfarten i Östersjön och Västerhavet är mycket intensiv, och fartygens utsläpp till luft och vatten har negativa effekter på havsmiljön. Men det finns sätt att minska effekterna.

Artikel
Barbro Ulén

Polska jordbruk har betydelse

Polen är det land som har det största läckaget av näringsämnen från jordbruket. Att minska detta läckage är nödvändigt för att hejda övergödningen av Östersjön.

Art i fokus
Anders Wirdheim

Labben - kustens fullfjädrade pirat

Kustlabben är en mörk fågel, som kan påminna både om en falk och en tärna genom sitt smidiga och snabba intryck. Ute till havs lever den som en pirat.

Vad är Havsutsikt?

Havsutsikt är en tryckt och digital tidskrift för dig som vill hänga med i vad som är på gång inom svensk havsforskning. I tidskriften får du svar på många frågor, men också en inblick i de frågor som ännu inte forskningen klarat av att besvara. Artiklarna är skrivna av forskare och anpassade för en bred publik av redaktionen. Att prenumerera är gratis. Läs mer

DAGENS ART

Olivslemming (Eudesme virescens)

Olivslemmingen har fått sitt namn för dess geléartade och slemmiga konsistens, den liknar välkokt spagetti. Huvudgrenarna består av löst sammanfogade tunna färglösa trådar och på dessa sitter korta förgrenade skott med färgade trådar och hår. Olivslemmingen kan möjligen förväxlas med grovslemmingen men har jämfört med den mer jämntjocka olivgröna grenar och är en art som finns på våren.

ARTFAKTA

Namn: Olivslemming

Latinskt namn: Eudesme virescens

Storlek: 5 - 20 cm

Grupp: Alger

Undergrupp: Brunalger