Havsutsikt nr 1, 2013

I detta nummer

Havsutsikt 1 2013

LEDARE AV REDAKTIONEN

Ledare
Redaktionen

Ledare Havsutsikt 1 2013

Är du informerad om hur våra hav mår? Har du koll på hur haven fungerar, hur de nyttjas och vilka djur och växter som finns där?

Artikel
Thomas Lyrholm

Valar i svenska vatten

Visst finns det valar i svenska vatten. Vi har bra koll på vilka valarna är, och har man kameran framme när man ser en val finns det till och med möjlighet att identifiera speciella individer.

Artikel
Hampus Eriksson

Kinas aptit för sjögurkor

Knappast någon marknad i världen är förknippad med så mycket myt, nyfikenhet och opinion som den kinesiska lyxmarknaden med torkade marina produkter.

Artikel
Ingrid Tjensvoll och Clare Bradshaw

Det effektiva fiskets baksida

Bottentrålning är en fiskemetod som är mycket omdiskuterad, på grund av den stora påverkan den har på miljön.

Artikel
Håkan Westerberg

Den hotade ålen

Berättelsen om ålens lekplats är en av de stora biologiska detektivhistorierna. Hur den hittar vägen över Atlanten? Hur hittar ålarna varandra?

Artikel
Helen Nilsson Sköld

Sexuell eller klonal förökning?

Att föröka sig sexuellt är krångligt och bryter lyckosamma genkombinationer. Trots det är det den absolut vanligaste formen av reproduktion i både djur- och växtriket.

Artikel
Martin Eriksson och Hans Blanck

Gifter orsakar svårupptäckta problem

Båtskrov och annan utrustning i havet, som oljeplattformar och vågkraftverk, utsätts för påväxt av olika marina organismer. För att motverka detta används giftiga färger.

Artikel
Emma Hammarlund

De första djurens hav och grav

Borrkärnor genom en halv miljard år gammal havsbotten vittnar om den explosionsartade utvecklingen av djurarter på jorden. De visar också hur djuren bevarades.

Art i fokus
Hampus Eriksson

Art i fokus: Sjögurkan

Curryfisken finns i stora delar av världens tropiska vatten. Den kan bli 60 centimeter lång och kan svälja enorma mängder sand.

Vad är Havsutsikt?

Havsutsikt är en tryckt och digital tidskrift för dig som vill hänga med i vad som är på gång inom svensk havsforskning. I tidskriften får du svar på många frågor, men också en inblick i de frågor som ännu inte forskningen klarat av att besvara. Artiklarna är skrivna av forskare och anpassade för en bred publik av redaktionen. Att prenumerera är gratis. Läs mer

DAGENS ART

Utter (Lutra lutra)

Uttern är ett mårddjur som är väl anpassat till att vara i vattnet. Den har simhud mellan tårna, små runda öron som den kan stänga när den dyker och en tät, vattenfrånstötande päls. Den söker sin föda kring vatten, och favoritfödan är fisk. Uttern lever till största delen ensam. Hanen kan ha ett stort revir, som omfattar en eller flera honors revir. Hanarna blir större än honorna. Uttern är mest aktiv nattetid, och är därför svår att få se. Den lämnar spillning efter sig för att tala om var den har varit. Den är en skicklig simmare, och rör sig skuttande på land. Uttern var tidigare vanlig i hela landet utom på Gotland, men populationen blev svårt påverkad av miljögifter. I takt med att halterna av PCB och DDT minskar har uttern börjat återvända. Förutom miljögifter är hoten mot uttern bland annat vattenkraftverk, trafik och utdikning av våtmarker.

ARTFAKTA

Namn: Utter

Latinskt namn: Lutra lutra

Storlek: 5-12 kg och 90-130 cm med svans

Grupp: Däggdjur

Undergrupp: