Jakten på den sista torsken

Ibland får man ett telefonsamtal som man bara hade kunnat drömma om. Det hände Peter Ljungberg, som fick äran att hjälpa en ungdomsidol att leta efter torsk.

"Våren 2018 arbetade jag med att ta fram fiskeredskap för att skydda fångsterna från att bli plundrade av säl. En viktig aspekt var att redskapen enbart skulle fånga torsk av en viss storlek. Dessutom skulle redskapen leverera fisk av hög kvalitet, vilket gjorde att vi använde levandefångande redskap, som burar.

En dag ringde min jobbtelefon, och efter att personen presenterat sig tappade jag för en kort stund talförmågan. Starstrucked insåg jag att i andra sidan av luren fanns en av mitt unga jags stora idoler: Johan Candert, en av de första att introducera teknisk dykning i Sverige. Candert hade fått i uppdrag av dokumentärfilmaren Peter Lövgren att filma torsk till dokumentären ”Torsken – Havets hopp”. Men han hade stött på patrull då torsken minskat kraftigt i Östersjön.

Candert sökte därför med ljus och lykta efter vatten där de kunde filma torsk. Han hade via kollegor fått mitt namn och förstått att jag sysselsatte mig med ett stort projekt om torskfiske kring Ystads kust. – Visst kan du hitta gott om torsk utanför Ystad! svarade jag. Sagt och gjort, ett par veckor senare dök Candert och Lövgren upp i Ystad tillsammans med sitt team. Filmarna skulle dyka invid ett gammalt skeppsvrak, vilket sades vara en uppehållsplats för torsken. För att locka till oss fisken och öka chanserna till bra bilder satte vi även ut burar från vårt projekt runt skeppsvraket. Dessutom riggade vi upp kameror på burarna i syfte att dokumentera fångstprocessen. Då Lövgren och hans filmare väl kom i vattnet kunde teamet besöka både skeppsvraket och våra redskap. De fick möjlighet att filma torsk både i sin naturliga miljö och inom det projekt som vi utförde. De fick också bilder från inuti redskapen som användes till dokumentären. De här bilderna visar på hur selektivt och levandefångande fiske kan utföras med gott resultat. Det var på så sätt det kom sig att vårt projekt kring utveckling av fiskeredskap fick ett fint utrymme i dokumentärfilmen ”Torsken – Havets hopp”."

En glad och vild kille som håller i en hummer.

Peter Ljungberg är miljöanalys­specialist vid institutionen för akvatiska resurser, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).