Är ätlig sjöborre ätlig?

Art i fokus

Den ätliga sjöborren brukar beskrivas som vår största sjöborre. Ibland kamouflerar den sig själv med alger och musselskal, kanske för att inte hamna på middagsbordet.

Är ätlig sjöborre ätlig?

Den ätliga sjöborren brukar beskrivas som vår största sjöborre. Ibland kamouflerar den sig själv med alger och musselskal, kanske för att inte hamna på middagsbordet.

Ätlig sjöborre, Echinus esculentus, är en rund och rosafärgad sjöborre som är vanlig på svenska västkusten. Den beskrivs ofta som vår största sjöborre, dock i tuff konkurrens om förstaplatsen med den långtaggade sjöborren. Båda sjöborrarna kan bli uppåt 16 cm i diameter. Den långtaggade är betydligt ljusare och har längre taggar.
Hybrider mellan dessa två arter hittas ibland, och sådana är rosa med långa taggar.

Sjöborrar tillhör den stora och varierande djurgruppen tagghudingar. Andra medlemmar i denna grupp är sjöstjärnor, ormstjärnor, sjögurkor och liljestjärnor. Av dessa verkar liljestjärnorna vara de mest ursprungliga. Tagghudingarna tillhör samma utvecklingsgren som ryggradsdjuren. Det innebär att deras, liksom vår, urmun utvecklas till anus under larvutvecklingen.

Ätlig sjöborre lever på hårda bottnar i och strax nedanför algbältet. Sluttande bergväggar är en favoritmiljö och de sitter ofta bland sjöpungar och filtrerande havsborstmaskar. Med hjälp av sina tänder, som sitter mitt under sjöborren, betar de smådjur och alger med stor aptit. De filtrerar även plankton. Kikar man lite närmre bland sjöborrens alla taggar så kan man hitta små havsgråsuggor och havsborstmaskar. Dessa fripassagerare äter av sjöborrens avföring och kan kanske vara till nytta för sjöborren genom att hålla den ren och fin.

Liksom många andra ryggradslösa djur i havet så har sjöborrar skal och taggar främst för att skydda sig. Taggarna är rörliga och på dessa, och på de rörliga slangfötterna som sitter mellan taggarna, finns det ljuskänsliga celler. Det är osäkert hur mycket av omgivningen de kan uppfatta, men många arter av sjöborrar reagerar i alla fall på rörelser och skuggning.

Rent anatomiskt så saknar de annars huvud och hjärna. Andra sätt att skydda sig i havet är att gömma sig. Den ätliga sjöborren försöker göra sig mindre synlig genom att plocka på sig bitar av alger, småsten och musselskal. Ambitionsnivån är dock inte jättehög - det är inte svårt att upptäcka dem trots sitt kamouflage, men kanske lurar de någon.

Skalet på sjöborrarna består av kalk, och det finns farhågor bland forskare att tagghudingar kan påverkas negativt av havsförsurning genom att deras skal blir skörare.
Deras larver, som har kalkstrukturer och utskott, verkar vara extra känsliga mot försurning.

Hur ätlig är ätlig sjöborre? Det finns en mängd olika recept på ätlig sjöborre och det är äggen som används. Man kan bland annat smaksätta majonnäs med råa sjöborreägg, eller varför inte lägga ett par matskedar av dem i pastasåsen?

Äggen är gulaktiga i färgen av näringsrikt fett och ligger samlade i fickor utmed väggarna inuti djuret. Övriga delar av sjöborren anses inte ätbar. Sjöborrar är skildkönade, och det är bara honorna som har ägg.

Bästa säsongen för att äta sjöborre är på våren, eftersom de leker på försommaren och då släpper sina ägg i vattnet.

Foto: Jerker Lokrantz/Azote

TEXT OCH KONTAKT:
Helen Sköld, Havets Hus i Lysekil