Senaste nytt från havet

Veckans art

Agonus cataphractus

Skäggsimpa

Skäggsimpan saknar fjäll, och är istället helt täckt av benplåtar. Buken är platt, och huvudets undersida är försedd med en mängd känseltrådar, därav namnet. Den är en bottenlevande art, som livnär sig på maskar och kräftdjur. Leken sker på våren, då honan lägger sina ägg på botten. Det tar hela 3 månader för äggen att kläckas. Ynglen simmar i det fria vattnet till att börja med, men söker sig sedan till bottnarna.

Läs mer

Avhandlingar


Från tidskriften Havsutsikt

Rotorblad och packis

Den svenska övervakningen av havet avstannar aldrig. Året om, i sol som i snöstorm, samlas prover in som hjälper oss att avgöra hur havet mår. Följ med personalen på Umeå marina forskningscentrum på en isande provtagning i Bottenviken i mars.

Läs mer


Rapporter


På jakt efter nytt jobb?

Här kan du hitta lediga tjänster med marin anknytning. Du kan även själv anmäla en ledig tjänst online.

Fälthandbok över Östersjöns arter

Växter & djur i Östersjön

Nu är den efterlängtade tredje upplagan av fälthandboken om växt- och djurlivet i Östersjön klar. Den är kraftigt omarbetad och utökad till 44 sidor med vackra akvareller av 200 arter. Här får du den unika blandningen av salt- och sötvattenarter från Bottniska viken i norr till södra Östersjön i samma bok. Fälthandboken är vattentålig och ringbunden för att kunna följa med på utflykten till strandkanten. Läs mer och beställ

Svealandskusten.se - miljöläget längs vår kust

All information om viktiga undersökningar längs Svealandskusten, från inventeringar av växt och djurliv till tester av vattenkvaliteten.

Gå till sidan