Bild
;
Tema:

Trötta laxar orkar inte leka

Sjukdomar och ökad dödlighet. Att Torneälvens laxar inte mår bra är sedan länge fastslaget och nu kan ett nytt orosmoment läggas till listan. Under sensommaren har det rapporterats att många laxar inte når sina lekplatser - orsaken tros vara trötthet.

Det är forskaren Atso Romakkaniemi, vid Naturresursinstitutet i Finland, som har studerat lax vid Torneälvens mynning. Hon har märkt fisken med radiosändare och nästan alla av de studerade fiskarna har stannat kvar i den nedre delen av älven, istället för att ta sig uppåt för lek. En del av laxarna har dessutom vänt tillbaka till havet efter bara en vecka i älven.

De huvudsakliga lekområdena i Torneälven ligger 10 till 30 mil uppströms, men laxarna med radiosändare tog sig bara cirka 10 kilometer upp i älven. En förklaring till att laxarna avbryter lekvandringen är att de är för trötta, men orsaken till detta är än så länge oklar.

Det har observerats oroväckande mycket död lax i Torneälven under sommaren, längs hela älven, från mynningen upp till Pajala. Finska myndigheter har inlett ett omfattande och intensivt arbete för att utreda orsaken. I Sverige undersöker sedan tidigare Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet och Göteborgs Universitet, en rad faktorer som skulle kunna ligga bakom laxens ohälsa, som exempelvis hormonpåverkan, miljögifter och tiaminbrist. Vattenkvaliteten i Torne älv kontrolleras och allmänheten uppmanas att fortsätta att rapportera in om sjuk eller död lax påträffas.