Bild
Bild: Per Bengtson/Grön idé
;
Tema:

Med hopp om framtiden

Värderingar och etik behöver ta plats i samtalen om miljön. Det konstaterades vid ett seminarium om Östersjön häromdagen. Där samlades forskare och olika beslutsfattare för att diskutera de utmaningar som vi står inför. Spelar politiska beslut ens någon roll när effekterna av åtgärder ibland tar uppåt hundra år?

Briggen Tre Kronor och Östersjöcentrum arrangerar varje år ett seminarium om Östersjön. Temat på årets seminarium var Tid - Östersjöbeslut idag för en god havsmiljö i morgon.

För oss som inte var där finns de olika programpunkterna att se i efterhand via Baltic Eyes sammanfattning med webbklipp från SVT Forum som direktsände alltihop. Och så kan man läsa gästkrönikorna på webbmagasinet Baltic Eye.

Tvärvetenskapliga samtal om Östersjöns stora utmaningar och hur man kan lösa dem stod i fokus. Seminariet tog fasta på att det är hög tid att diskutera lösningar på en tvärvetenskaplig nivå. Frågor som i många fall fastnar i naturvetenskapliga detaljer kan få ny fart om frågor om etik och värderingar lyfts in på ett mer konkret sätt i debatten.

Vad är det vi vill att Östersjön ska ge oss?