Utter (Lutra lutra)

Uttern har simhud mellan sina fem tår, små runda öron som den kan stänga när den dyker, och en tät, vattenfrånstötande päls. Den söker sin föda kring vatten. Favoritfödan är fisk. Uttern lever till största delen ensam. Hanen kan ha ett stort revir, och omfatta en eller flera honors revir. Den lämnar spillning för att tala om var den varit. Uttern är mest aktiv nattetid, och är därför svår att få se. Den är en skicklig simmare, och rör sig skuttande på land. Den var tidigare vanlig i hela landet utom på Gotland, men populationen blev svårt påverkad av miljögifter. I takt med att halterna av PCB och DDT minskar har uttern börjat återvända.

Uttern lever nära vatten. Den trivs allra bäst vid sötvatten, men finns även vid kusterna. Det största antalet uttrar i Sverige finns i de nordligaste delarna av landet.