Bild
Bild: Nina Dagberg och Ashish Verma/UMF
;
Tema: livsmiljöer

100 miljoner år gamla bakterier till liv igen

När forskarna tog prover från 100 miljoner år gamla och "döda" havsbottnar med sig till labbet, så började mikroberna i proverna föröka sig. Dessa mikroorganismer vaknade till liv igen bara de fick lite mat.

Att mikrober kan ligga vilande i havets sediment men ändå vara vid liv har forskare sett tidigare, men denna gång gällde det 100 miljoner år gamla mikrober.

Den japanska Geomikrobiologen Yuki Morono ville veta gränserna för mikrobiellt liv på jorden och ville därför undersöka om de kan leva där det knappt finns någon mat. För att undersöka detta, åkte Dr Morono och hans kollegor till ett havsområde utanför Australiens kust som anses vara den dödaste delen av världens hav och som nästan helt saknar de näringsämnen som behövs för att överleva. När forskarna tog borrkärnor av leran och andra sediment från så djupt som 5700 meter under havsnivån på denna lokal, bekräftade de att proverna innehöll lite syre, ett tecken på att det fanns mycket lite organiskt material för bakterierna att äta.

Moronos team tog sedan ut små lerprover från mitten av de borrkärnorna, lade dem i helt rena glasflaskor och tillsatte enkla ämnen, såsom acetat och ammonium. Sådan ämnen kan hittas i levande mikrober och fungera som mat. Och efter en kort tid så började några av mikroberna i proverna dela sig och bli fler. De hade vaknat till liv igen efter 100 miljoner år.

Inte nog med att det går att väcka så gamla mikrober till liv igen, dessutom verkar det som den yttersta gränsen för liv på jorden inte är begränsad av varken mat eller energi.

MER LÄSNING