Bild
;
Tema:

Regeringspengar till åtgärder

Gränsöverskridande miljöproblem behöver mer gränsöverskridande samarbete säger miljöminister Isabella Lövin. Regeringen förstärker därför fonden för Aktionsplanen för Östersjön med 10 miljoner kronor så att åtgärdstakten runt hela Östersjön kan öka.

Regeringen har beslutat att förstärka det finansiella stödet till internationella projekt runt Östersjön som bidrar till att förbättra miljösituationen i Östersjön.

Aktionsplanen för Östersjön, BSAP Baltic Sea Action Plan, är ett ambitiöst program som drivs av länderna runt Östersjön inom Helcom-samarbetet.

BSAP-fonden skapades för att stödja genomförandet av Aktionsplanen. Hittills har ett 40-tal projekt finansierats, exempelvis reningsverk, sanering av förorenad mark, jordbruksrelaterade övergödningsprojekt och projekt om alternativa bränslen för sjöfarten.

Inför 2020 planeras ytterligare förstärkningar för åtgärdsarbetet.

– Miljösituationen i Östersjön är mycket allvarlig med syrefria bottnar, algblomningar och effekter på fiskbestånden. Därför ökar vi nu stödet till BSAP-fonden, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.