Bild
;
Tema:

Live-sändning från sillgrisslehyllan

Äggläggning, bråk eller parning? När kläcks den första ungen? Hur ofta får den mat? Följ sillgrisslorna på Stora Karlsö live via webbkamera. Om du också vill bidra till forskningen så kan du enkelt rapportera in vad du ser.

Just nu är den stora äggläggningen igång hos sillgrisslorna på Stora Karlsö utanför Gotland. I maj lägger honan sitt enda ägg direkt på berget. Sillgrissleparet delar jämlikt på ruvningen som pågår en månad, och hjälps sedan åt att mata ungen när ägget kläckts.

– Jätteroligt att folk nu kan få en direkt inblick i grisslornas värld och rapportera till forskarna. Det kan leda forskningen till en ny nivå, säger Jonas Hentati Sundberg, forskare på SLU och aktiv inom projektet Baltic Seabird som stöds av WWF.

I slutet av juni och en bit in i juli hoppar ungarna från klipphyllan, långt innan de kan flyga. De studsar ner på stranden bland stenar och grus, och springer snabbt mot vattnet och sin ropande pappa. Där ute blir det enklare att mata ungen och den växer dubbelt så snabbt.