Bild
;
Tema:

Mindre dioxin i Östersjölaxen

Halterna av miljögiftet dioxin i Östersjölax har länge legat över EU:s gränsvärden. Men för första gången sedan mätningarna inleddes för snart 20 år sedan, minskar nu halterna i lax från Bottenhavet och Bottenviken.

– Någonting har hänt i ekosystemet så att halterna har gått ner. Vi är glatt överraskade och hoppas att det är en trend vi ser, men det behöver följas upp. Inte bara det här året utan framöver också, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket till P4 Norrbotten.

Dioxiner är organiska, svårnedbrytbara miljöföroreningar som har fått stor spridning i miljön. De bildas bland annat vid förbränningsprocesser, till exempel sopförbränning, och när man tillverkar kemikalier som innehåller klor. Dioxiner är giftiga eftersom de är hormonstörande, cancerframkallande och påverkar hjärnan och reproduktionssystemet.

Vi människor kan få i oss dioxiner via maten. Ämnena är fettlösliga och därför kan halterna vara särskilt höga i fet fisk, såsom strömming och vildfångad lax, från förorenade områden som Östersjön och Bottniska viken. Därför finns kostråd för dessa fiskar som kommer att gälla även framöver, trots att halterna i lax nu verkar vara på nedgång:

– Vi behåller kostråden tills vi vet att vi med säkerhet kan lätta på dem. Feta fiskar bör man inte äta mer än 2-3 gånger per år om man är ung kvinna som någon gång vill ha barn, eller om man är gravid, säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket till P4 Norrbotten.