Bild
;
Tema:

Fritt fram för smörbulten när forskning dröjer

Den svartmunnade smörbulten är en av de invasiva arter som hotar den biologiska mångfalden i vår natur. Ett stort forskningsprojekt ska ta reda på mer om arten, men har försenats. Nu befarar forskare att det kan vara för sent att stoppa fiskens framfart.

För att ta reda på mer om hur smörbulten påverkar ekosystemet, och i förlängningen kunna bemöta hotet, ska Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tillsammans med länsstyrelsen i Blekinge, Linnéuniversitetet och Umeå universitet undersöka flera olika aspekter av artens spridning. Projektet är EU-finansierat och skulle ha startat redan för ett år sedan, men har fastnat i byråkratin.
– Det är tråkigt om det tar alltför lång tid att samla in den här kunskapen. Då finns det kanske inte så mycket mer att göra åt situationen, säger Ann-Britt Florin, forskare på SLU, till Sveriges Radio Blekinge.
För tillfället ligger ärendet hos Jordbruksverket, som inte kan ge något besked om när finansiering kommer. Enligt Ann-Britt Florin är det tveksamt om forskningsprojektet kan börja ens denna sommar.
Svartmunnad smörbult finns etablerad i svenska vatten sedan ett tiotal år. Den placerades till i den högsta riskklassen när Artdatabanken i vintras listade drygt tusen främmande arter i Sverige, och den anses utgöra ett stort potentiellt hot mot andra arter.