Bild
;
Tema:

Kissa på ett träd istället!

Såna här varma somrar blir det många härliga bad och båtutflykter. Men låt bli att kissa i vattnet! Det är onekligen bekvämt, men det göder algblomningar som vi inte vill ha på sommaren. Bättre att kissa på land. Där vill vi ha det grönt och fint!

Vårt kiss innehåller mycket näringsämnen som kväve och fosfor. Just de ämnen som växter av alla slag behöver mycket av för att växa.

– Så här års ska det egentligen inte finnas så mycket näring i vattnet. Det ska ha tagits upp av växtplankton redan på våren, säger Lena Kautsky som är marinbiolog och expert på havets alla växter i P1 Morgon häromdagen. Många av algerna som blommar nu är cyanobakterier och dom har brist på fosfor som det finns gott om i vårt kiss.

Det är lätt att vi ser havet som oändligt stort och att om vi kissar litegrann så späs det ut. Och det gör det förstås. Men det försvinner inte, utan finns fortfarande kvar i havet.

– I min värld skulle det vara väldigt mycket bättre, speciellt den här varma torra sommaren, om man gick upp på land och gick bakom en buske och vattnade en liten växt. Där gör näringen bättre nytta än i vattnet.