Bild
Bild: Mikael Overgård, SLUAqua
;
Tema:

Märkta tonfiskar ska följas i ett år

Den blåfenade tonfisken har de senaste åren allt oftare kommit på besök till Västerhavet. I ett stort projekt nu i höst har totalt 18 tonfiskar märkts med elektroniska sändare, för att kunna följa deras vandringar.

Om ett år kommer de avancerade sändarna att släppa från fiskarna och leverera ovärderlig information om på vilken plats och vilket djup de märkta fiskarna har varit sedan de blev märkta.

– De märkta fiskarna kommer att bidra med information om vandringsmönster och genetik som är fundamental för den framtida förvaltningen av blåfenad tonfisk, säger Andreas Sundelöf, forskare vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua), som lett den svenska delen av projektet.

Man har också tagit DNA-prov för ta reda på var dessa tonfiskar kommer ifrån. Ingår de i det bestånd som leker i Medelhavet eller i det bestånd som leker i Mexikanska golfen? Hur fiskarna blandar sig här i Skandinavien på utbredningens gräns vet ingen ännu, men informationen är viktig eftersom bestånden i dag förvaltas separat.