Bild
;
Tema:

Plast i fokus inför Havskonferens

Plastskräp i haven är en av huvudfrågorna på den stora FN-konferensen - The Ocean Conference - i sommar. Det är ett miljöproblem som är högst påtagligt, och som blir allt större eftersom plasten tar så lång tid på sig för att brytas ner. Plastskräpet är inte bara fult att se, utan har högst påtagliga effekter på havets djur.

Under årets Havs- och vattenforum i Göteborg kraftsamlar man inför FN-konferensen under temat "från källa till hav". Ett särskilt fokus sätts på de nya globala målen för hållbar utveckling, särskilt mål 14 ”hav och marina resurser” och mål 6 om "rent vatten och sanitet".

Tre ministrar deltar på konferensen denna vecka, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, klimat- och biståndsminister Isabella Lövin och miljöminister Karolina Skog. De håller också en pressträff om The Ocean Conference som Sverige står värd för tillsammans med Fiji i New York den 5-9 juni. Konferensen är det största FN-evenemang Sverige är med och arrangerar sedan Stockholmskonferensen 1972.

Omkring 80 procent av det skräp som finns i haven kommer från land. Uppskattningsvis 8 miljoner ton plastskräp hamnar årligen i havet, och plasten tar mycket lång tid att bryta ner. Miljöorganisationer menar att det redan år 2050 kommer det att finnas mer plast än fisk i haven om vi inte vidtar kraftfulla åtgärder.